Γάμος info.gr. Ο Γάμος σας. Τα πάντα για το γάμο!

ΑΡΧΙΚΗ | Ο ΓΑΜΟΣ | ΓΑΜΟΣ ΝΥΦΗ | ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΠΡΟΣ | Η ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ | ΓΑΜΟΣ ΑΓΟΡΑ | ΓΑΜΟΣ LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύμβουλος Γάμου

Η ζήλια είναι ένα υγιές συναίσθημα

Σύμβουλος Γάμου

Η ζήλια είναι ένα υγιές συναίσθημα που αποτελεί ένα σημάδι ότι κάτι μέσα στον εσωτερικό μας άνθρωπο έχει πονέσει. Μέχρι ενός σημείου και έντασης είναι εντελώς  αναμενόμενο να εκδηλωθεί στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις όπως είναι η σχέση του ζευγαριού. Μάλιστα όσο πιο πολλά σημαίνει για μας μία σχέση τόσο πιο έντονα μπορεί να εκδηλωθούν τα σημάδια της ζήλιας.

Η ζήλια μπορεί να βασίζεται σε «υποθέσεις» του/της συντρόφου ή ακόμα και σε πραγματικά γεγονότα. Η αλήθεια είναι ότι η αφοσίωση και η δέσμευση χτίζουν την εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλο και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αποτελούν θεμέλιο λίθο ευτυχίας και αρμονίας στη σχέση του ζευγαριού.

Τι γίνεται όμως όταν ο ένας από τους δύο βασανίζεται από τέτοιες σκέψεις και συναισθήματα με τέτοιο τρόπο ώστε καβγάδες και συγκρούσεις έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια και μάλιστα για «υποθετικούς λόγους»; Τι γίνεται όταν η ζήλια αποτελεί μία «ερμηνεία» ενός περιστατικού μέσα από τα μάτια του φόβου και της ανασφάλειας; 

Η αλήθεια είναι ότι η ζήλια προβάλει όταν αισθανθούμε πως κάτι απειλεί τη σχέση μας και νιώσουμε φόβο γι αυτή.

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι, όταν ξεπερνά τα όρια, βασίζεται σε μία ερμηνεία ενός γεγονότος από την οπτική μας γωνία η οποία όμως, χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια ίσως και φόβο τα οποία με τη σειρά τους βασίζονται στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Με άλλα λόγια ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε εξαρτάται από το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και η αυτοεικόνα μας επηρεάζεται από τις προηγούμενες εμπειρίες μας ( αν με έχει απατήσει κάποιος σύντροφος στο παρελθόν δε θέλω να μου συμβεί ξανά ) ή ακόμα και την συναισθηματική μας κατάσταση ( φόβος να μη χάσουμε τον/την σύντροφό μας ) και την προσωπικότητα μας γενικότερα ( με υψηλή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση ).

Πώς να την αντιμετωπίσω;

1)  Ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της είναι να αναγνωρίσω ότι «έχω θέμα με τη ζήλια », η αναγνώριση δηλ. ότι είμαι υπεύθυνος γι αυτή και ότι μπορώ να πω όχι.

2)  Ένα δεύτερο βήμα είναι να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου τι σημαίνει για μένα η ζήλια; Αν τη θεωρώ απόδειξη αγάπης και ενδιαφέροντος αλλά ο/η σύντροφός μου ταλαιπωρείται από αυτή ίσως θα ήταν καλύτερο για την σχέση μας να δώσω περισσότερη σημασία στο πώς νιώθει εκείνος/η όταν ζηλεύω. Ας μην ξεχνάμε ότι μικρά πράγματα καταστρέφουν την ομορφιά μιας σχέσης.

3)  Επίσης, σημαντικό είναι να αναγνωρίσω τους φόβους και τις ανασφάλειες μου και να τις αντιμετωπίσω.

 4)  Ας ελέγξω τις υποθέσεις και τις ερμηνείες μου ή καλύτερα παρερμηνείες μου. Ας συζητήσω ανοικτά με τον/την σύντροφό μου για το πώς νιώθω και ας ακούσω και την δική του πλευρά.

 5)  Ας αναγνώρισε πώς το παρελθόν μου  ( με τις ίσως κακές εμπειρίες) επηρεάζει το παρόν μου και το μέλλον μου. Ας βάλω ένα τέλος σε αυτό. Αν χρειάζεται να μάθω μέσα από αυτό θα είναι μεγάλη ωφέλεια για μένα.

6) Ας αλλάξω την εικόνα που έχω για τον εαυτό μου.

 

Για το Κέντρο οικογενειακής συμβουλευτικής - family today

Έφη Σαρηγιαννίδου

Προσωπικός & Οικογενειακός Σύμβουλος

Συγγραφέας

Τηλ.: 210 3458444, Κιν.: 6932 094200

Email: infolifemanagement.gr - Site: www.familytoday.gr

Σύμβουλος Γάμου

Η ΖΗΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Σύμβουλος Γάμου

ΠΙΣΩ

www.weddinginfo.gr

Η ζήλια είναι ένα υγιές συναίσθημα

Σύμβουλος Γάμου

Ξενοδοχεία info.gr. Ξενοδοχεία στο ίντερνετ. Τα πάντα για τα ξενοδοχεία

ΑΡΧΙΚΗ | Ο ΓΑΜΟΣ | ΓΑΜΟΣ ΝΥΦΗ | ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΠΡΟΣ | Η ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ | ΓΑΜΟΣ ΑΓΟΡΑ | ΓΑΜΟΣ LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Beauty Secrets Η ομορφιά και τα μυστικά της. Τα πάντα για την ομορφιά

Το www.weddinginfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην στο γάμο. Τα πάντα για το γάμο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΓΑΜΟΣ INFO.GR